Obchody szkolnej akcji, promującej zdrowy styl życia „Jedź zdrowo, żyj kolorowo” zorganizowanej w okazji Tygodnia Profilaktyki, uczniowie klas IV-VIII rozpoczęli od konkursu na zdrowe śniadanie. Celem konkursu było poszerzanie wiedzy na temat zdrowego żywienia oraz nabywanie umiejętności planowania i wykonywania prawidłowego zbilansowanego
II śniadania.
Dzieci miały możliwość zaprezentowania propozycji śniadania swoim kolegom i koleżankom.
12 różnorodnych stanowisk, w całości wykonanych przez uczniów obfitowała w zdrową żywność. Przygotowano pyszne koktajle, sałatki owocowe, zdrowe napoje, kolorowe kanapki, owsianki i wiele innych smakowitych produktów. Uczniowie wykonywali także opis przygotowania potrawy wraz z użytymi składnikami oraz objaśnieniem ich wartości odżywczych. Wspólne spożycie śniadania sprawiło dzieciom wiele radości i satysfakcji.
Komisja konkursowa oceniła przygotowane posiłki według kryteriów:
- Warsztat pracy i przestrzeganie zasad higieny.
- Estetyka wykonania potrawy i opisu.
- Wartość odżywcza i zdrowotna potrawy.
- Pomysłowość.
- Zgodność z tematyką konkursu.
Ogłoszenie wyników nastąpi 22 kwietnia, na apelu podsumowującym działania w ramach Tygodnia Profilaktyki.
Podczas tego dnia uczniowie ubrani byli na zielono. Dowiedzieli się oni, jak ważne jest stosowanie zasad prawidłowego odżywiania – piramida zdrowia, przestrzeganie zasad higieny osobistej, poznali Savoir vivre przy stole i zrozumieli,
że podstawą codziennej diety są warzywa i owoce, jako główne źródło witamin.
Na stronie internetowej szkoły w zakładce Psycholog szkolny, Pedagog specjalny znajduje się artykuł dotyczący zdrowego odżywiania, natomiast na korytarzu szkolnym zawisła gazetka o tej samej tematyce.
Beata Wach
Agnieszka Cyranowska