DZIEŃ ZDROWEGO ODŻYWIANIA

21 kwietnia to już ostatni dzień Tygodnia Profilaktyki. Przebiegał on pod hasłem „Dzień zdrowego odżywiania”. Tego dnia uczniowie ubrali się na pomarańczowo.

W ramach realizowanego w naszej szkole programu edukacyjnego „Trzymaj Formę” odbyła się akcja „Drugie śniadanie
w szkole”. Dzień rozpoczęliśmy od konkursu na propozycję na zdrowe, odpowiednio zbilansowane śniadanie pt. „Żyć zdrowo chcemy, więc zdrowe jedzenie promujemy”.

Akcją zostali objęci uczniowie klasy IV-VIII. Pamiętając o higienie i bezpieczeństwie, uczniowie zaprezentowali swoje zdrowe i pożywne drugie śniadanie. Były to kolorowe i zdrowe kanapki, owocowe i warzywne szaszłyki, koktajle oraz różnego rodzaju sałatki. Ponadto uczniowie wykonywali opisy przygotowanych potraw wraz z użytymi składnikami oraz objaśnieniem ich wartości odżywczych.

Uczniowie naszej szkoły, dzięki takim warsztatom kulinarnym, mieli możliwość praktycznego zastosowania poznanych zasad zdrowego odżywiania, a przy okazji wykazania się kreatywnością i pomysłowością, bo oferta menu była imponująca. Dzieci z wielkim entuzjazmem przygotowywały śniadanie, a możliwość zjedzenia go w gronie koleżanek i kolegów była ogromną frajdą. Wszystko przebiegało w miłej atmosferze, a kolorowe dania, z bogactwem witamin, były zjedzone
z wielkim apetytem i dostarczyły dużo energii na cały poranek.

Mamy nadzieję, że nasi uczniowie będą na co dzień pamiętać o tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, bo to dzięki niemu mają lepszą koncentrację w czasie nauki i energię do zabawy.

Psycholog szkolny i Pedagog specjalny przygotowali dla rodziców artykuł dotyczący zdrowego odżywiania. Jest on dostępny na stronie internetowej szkoły w zakładce Psycholog szkolny, Pedagog specjalny. Na szkolnym korytarzu zawisła gazetka „Jak zdrowo się odżywiać”.

Wszystkim uczniom i nauczycielom dziękujemy za zaangażowanie.

Agnieszka Cyranowska

Beata Wach