Korzystając z pięknej, jesiennej pogody dzieci z klas I – III oraz przedszkolaczki wspólnie ze swoimi paniami wybrały się
na wycieczkę do pobliskiego Opatowa. Naszym celem było zwiedzanie Zakładu cukierniczego „Krówka Opatowska”- producenta wyjątkowych cukierków, lubianych niemal w całej Polsce, a co ciekawe ręcznie wyrabianych krówek. Pierwszym przystankiem była wizyta w Kawiarence Krówkowej. Po przybyciu na miejsce bardzo miłe panie zaprosiły nas na warsztaty. Na początku dzieci oglądały pokaz multimedialny, z którego dowiedziały się, jakimi metodami odbywa się produkcja krówki. Następnie panie zaprezentowały krojenie i zawijanie cukierków w papierki. Wreszcie nadszedł czas
na pokazanie swoich umiejętności. Każde dziecko otrzymało pokrojone już cukierki i gotowe etykietki do zawijania. Zadaniem każdego dziecka było dokładne zawinięcie krówek. Na początku było troszkę trudno, ale trening czyni mistrza. Udało się prawidłowo zawinąć niemal wszystkie słodkości. W nagrodę za tak trudną pracę otrzymały słodziutkiego gofra na patyczku. Ummm, pyszotka! W międzyczasie można było dokonać zakupu krówek w różnym asortymencie: krówki mleczne, waniliowe, czekoladowe, cynamonowe czy migdałowe.
Po dłuższym pobycie w kawiarence udaliśmy się do zakładu produkującego krówki. Pogoda była wyśmienita, więc spacerkiem pokonaliśmy dwukilometrową trasę. Na miejscu przyglądaliśmy się hali produkcyjnej, na której powstaje masa krówkowa, robiona ręcznie, dlatego zachowuje swój niepowtarzalny smak. Jest produkowana z naturalnych składników – mleka krowiego, cukru, syropu i tłuszczu roślinnego. A przez szybę obserwowaliśmy panie, które zawijają pokrojone krówki w etykietki. Tak gotowe cukierki pakują w kolorowe pudełka lub duże pudła, które trafiają do sklepów.
Z wycieczki wróciliśmy ze słodkościami, które później z chęcią spałaszują.
Jolanta Cepil