Dzień słodkości – Krówka Opatowska

Uczniowie naszej szkoły w dniu 24.10. 2017r. (kl. I-IV) i 26.10 .2017r. (kl. V-VI) wybrali się z wizytą do Opatowa. Celem wycieczki było zapoznanie uczniów z z technologią produkcji ‚Krówki Opatowskiej’.

Scenariusz wycieczki obejmował wizytę w Zakładzie Cukierniczym OSM , gdzie uczestnicy mogli przez szybę obserwować taśmę produkcyjną oraz pracowników pakujących cukierki. Jednocześnie pani dyrektor Zakładu OSM w ciekawy sposób opowiedziała uczniom jak przebiega wytwarzanie ‚krówek’.

Kolejnym punktem wycieczki były warsztaty w Kawiarnii Krówkowej składające się z pokazu multimedialnego , prezentacji krojenia cukierków i nauki ich pakowania. Spakowane własnoręcznie w oryginalne etykietki  cukierki każdy uczestnik zabrał do domu.

Uczniowie, zrówno ci starsi jak i młodsi,  chętnie brali udział w zajęciach. Skorzystali również z możliwości zakupu słodyczy w Kawiarence.

Wycieczka była udana, pyszna i pełna uśmiechu:)

Katarzyna Morawska